چندماهی است که بازار روغن با التهاباتی روبرو شده است که متاسفانه نه تنها وعده مسئولان برای ساماندهی بازار محقق نشده است، بلکه شاهد فروش اجباری کالا همراه با روغن هستیم.
به گزارش ایثارآنلاین، چندماهی است که بازار روغن با التهاباتی روبروست که هریک از مسئولان وزارت جهاد دلایلی همچون توزیع روغن از طریق کالابرگ یا تعیین تکلیف حقوق و مسائل مالیات بر ارزش افزوده و ازدیاد تقاضا برای خرید را مطرح کردند، اما آنچه حائز اهمیت است در بسیاری از فروشگاه های زنجیره ای روغن حلب یا روغن مایع وجود ندارد و در برخی فروشگاه ها همراه با دیگر کالاها نظیر رب گوجه فرنگی، کنسرو ماهی یا کیک و کلوچه عرضه میشود. وضعیت تامین روغن صنف و صنعت هم که از اواسط پایین سال گذشته ملتهب شده است به طوریکه بسیاری از صنوف عنوان میکنند که روغن حلب ۱۶ کیلویی را ۲ برابر قیمت درج شده بر روی کالا بدون فاکتور خریداری میکنند.
اوایل اردیبهشت ماه بود که اکبر فتحی معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد که در برخی مراکز عرضه ممکن است کمبودهایی در قفسه فروشگاه باشد، اما در فروشگاه زنجیره ای مشکلی نداریم. ضمن آنکه ثبت سفارش خوبی برای روغن و دانه های روغنی صورت گرفته که بتدریج وارد و عرضه میشود، ضمن آنکه از گذشته وارد شده است و سامانه جامع تجارت و انبار به ما این اطلاعات میدهد که در حوزه تامین مشکلی نداریم.
فتحی ادامه داد: در حوزه قیمت در قانون بودجه پیش بینی شده بود که مالیات بر ارزش افزوده با حقوق گمرکی افزایش یابد که براین اساس واردکنندگان تکلیف خود را نمیدانستند که با چه قیمتی عرضه کنند که در نهایت در ستاد تنظیم بازار تعیین تکلیف شد که تا تعیین تکلیف نهایی قانون گمرکات بصورت علی الحساب همانند ۱۴۰۳ محاسبه و ترخیص کنند.
معاون وزیر جهاد با بیان اینکه روغن برای ۴۰ روز آتی در انبارها موجود است، گفت: طی ۳ تا ۴ روز آتی مشکل کمبود واحدهای خرده فروش مرتفع میشود چراکه حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده تعیین تکلیف شده و روغن موجود در انبار وارد بازار میشود.
حال با گذشت ۲۱ روز از وعده بهبود بازار روغن شاهد فروش اجباری کالا همراه با روغن و خالی بودن بسیاری از فروشگاه ها از روغن هستیم، درحالیکه بسیاری از کارشناسان اذعان میکنند که بنابر آمارها تولید روغن نباتی همانند گذشته بوده است و تنها ضعف در نظارت ها منجر به سودجویی شرکت ها و کارخانه های روغن شده است.
علت التهابات بازار روغن چیست؟
در ادامه یک منبع آگاه با اشاره به فروش اجباری روغن همراه با دیگر کالاها گفت: شرکت های بزرگ فروش اجباری روغن همراه با تن ماهی، رب گوجه فرنگی و کیک را مطرح میکنند که در سنوات گذشته هم شرکت های بزرگ سابقه داشتند که در شرایطی که بازار روغن با التهاباتی روبرو میشود، دست به چنین اقدامی بزنند. این در حالی است که تولید و توزیع روغن نباتی در سال ۱۴۰۳ در مقایسه با سال ۱۴۰۲ یکسان بوده، اما از اواسط پاییز شاهد کمبود روغن بودیم که متاسفانه هیچ کس پاسخگو نیست.
این منبع اگاه با بیان اینکه ماهانه ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزارتن تولید و توزیع روغن در کشور انجام میشود، گفت: در دی ماه ۱۴۰۳، کارخانه های روغن حدود ۲۰ درصد مصوبه افزایش قیمت را گرفتند، اما واقعیت آن است که بخشی از روغن قاچاق و بخشی احتکار میشود و بخشی فروش اجباری همراه با رب، تن ماهی و کیک است که بیانگر ضعف نظارتی دستگاه های ذی ربط است که چنین اتفاقاتی رخ میدهد و متاسفانه التهابات بازار از اواسط پاییز سال قبل به ۱۴۰۴ رسیده است.
اوایل اردیبهشت ماه شهرام آذین معاون بازرگانی وزارت جهاد با اشاره به علل کمبود روغن در بازار گفته بود که با توجه به تعطیلات نوروز و ماه رمضان، عرضه کالابرگ تقاضای بازار افزایش یافت، اما اکنون ماده اولیه تامین شده و به طور مستمر تامین انجام میشود که براین اساس ظرف روزهای آتی مشکل مرتفع میشود.
آذین گفت: با شرکت هایی که فروش اجباری دارند یا در ارائه صورت حساب تخلف میکنند، بشدت برخوردمی شود.
گفتنی است بسیاری از کارشناسان اذعان میکنند که توزیع کالابرگ تنها در ۲ نوبت صورت پذیرفت و مشکل کمبود روغن ارتباطی ببه اینموضوع ندارد چراکه از آبانماه سال گذشته مشکل کمبود روغن صنف و صنعت را داشتیم.
ایثارآنلاین جامعه مجازی شهیدان آزادگان جانبازان و ایثارگران کشور
تهران -خیابان پاسداران-خیابان گل نبی-خیابان ناطق نوری - ساختمان قرآن و عترت-پلاک 58- راهرو دوم-طبقه چهارم- واحد 24
کد پستی: 1947755657