menusearch
isaaronline.ir

شهید مطهری همواره بر خلوص نیت و ایدئولوژیک بودن حرکت انقلاب اسلامی اصرار داشت

جستجو
شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۲۲:۱۶:۵۶
۱۴۰۴/۲/۱۳ شنبه
(0)
(0)
شهید مطهری همواره بر خلوص نیت و ایدئولوژیک بودن حرکت انقلاب اسلامی اصرار داشت
شهید مطهری همواره بر خلوص نیت و ایدئولوژیک بودن حرکت انقلاب اسلامی اصرار داشت

 

                  /uploadfile/file_portal/site_13125_web/file_portal_end/بخش-محتوایی-سایت/اخبار/سیاست/1404021211302113932723584.png

مراسم بزرگداشت شهید مطهری با حضور جمعی از اساتید دانشگاه در بیت این شهید بزرگوار برگزار شد.
به گزارش ایثارآنلاین، مراسم گرامیداشت چهل و ششمین سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری با حضور جمعی از اساتید بسیجی دانشگاه‌های تهران در خانه موزه شهید مطهری برگزار شد.

در این مراسم که به همت سازمان بسیج اساتید کشور برگزار شده بود، محمد مطهری، معاون پژوهشی بنیاد شهید مطهری و علی مطهری، نماینده سابق مجلس، به تبیین ابعاد مختلف شخصیت علمی و انقلابی این شهید والامقام پرداختند.

تعامل جسورانه با حفظ اصول؛ درس‌هایی از روش شهید مطهری

محمد مطهری در آغاز این نشست با اشاره به ویژگی‌های منحصر به فرد روش شهید مرتضی مطهری در تعامل با جریان‌های فکری مختلف، گفت: شهید مطهری به‌عنوان یک اندیشمند انقلابی، الگویی بی‌نظیر از تعامل سازنده و در عین حال اصولگرا ارائه داد. ایشان به‌طور عمدی خود را در معرض چالش‌های فکری قرار می‌داد و معتقد بود عقیده حق از مواجهه با اندیشه‌های مخالف تقویت می‌شود.

معاون پژوهشی بنیاد شهید مطهری با بیان خاطراتی از حضور فعال استاد در محیط‌های دانشگاهی، افزود: در شرایطی که بسیاری از روحانیون ترجیح می‌دادند در محیط‌های هم‌سو سخنرانی کنند، استاد مطهری عمداً به دانشگاه شیراز که در آن زمان به عنوان یکی از کانون‌های روشنفکری غربگرا شناخته می‌شد می‌رفت و درباره موضوعاتی مانند امدادهای غیبی به بحث می‌پرداخت. این جسارت علمی و تعامل هوشمندانه، امروز برای ما یک الگوی زنده است.

نقد وضعیت کنونی تعاملات فکری در جامعه

محمد مطهری در ادامه به نقد روندهای موجود در فضای فکری کشور پرداخت و گفت: متأسفانه امروز شاهد نوعی انزوای فکری در بین جریان‌های مختلف هستیم. هر گروه فقط با همفکران خود ارتباط دارد و این مسئله باعث شده جامعه فکری ما از پویایی لازم محروم بماند. در حالی که شهید مطهری به‌دنبال تأثیرگذاری بر مخالفان بود و با درک شرایط مخاطب، محتوای سخن خود را تنظیم می‌کرد.

وی با اشاره به نمونه‌های متعددی از این شیوه تعاملی، خاطرنشان کرد: وقتی استاد در جمع روشنفکران حاضر می‌شد، بر جنبه‌های عقلی و فلسفی اسلام تأکید می‌کرد و در محیط‌های حوزوی، بر ضرورت توجه به مسائل اجتماعی و سیاسی روز پافشاری می‌نمود. این انعطاف روشی در عین پایبندی به اصول، هنر بزرگ این شهید والامقام بود.

خودانتقادی؛ ویژگی بارز روش شهید مطهری یکی دیگر از محورهای سخنان محمد مطهری، اشاره به روش شهید مطهری در مواجهه با مشکلات جامعه بود: استاد شهید در برخورد با هر مسئله اجتماعی، ابتدا به دنبال ریشه‌یابی نقص‌های درونی بود. جمله معروف ایشان که اگر آب زلال داشته باشیم، کسی به سراغ آب آلوده نمی‌رود امروز باید سرلوحه کار همه دستگاه‌های فرهنگی قرار گیرد. متأسفانه امروز به محض بروز هر مشکلی، فوراً به دنبال مقصر خارجی می‌گردیم، در حالی که باید نگاه انتقادی به عملکرد خودمان داشته باشیم.

خاطراتی از روزهای پرالتهاب انقلاب

در بخش دیگری از این نشست، معاون پژوهشی بنیاد شهید مطهری به بیان خاطراتی از ایام پیروزی انقلاب پرداخت: در جلسات جامعه روحانیت مبارز که در منزل شهید مطهری تشکیل می‌شد، با وجود حضور شخصیت‌های بزرگی مانند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و دیگر یاران امام، ایشان تا آخرین لحظه به استقبال و پذیرایی از مهمانان مشغول بودند و از هر فرصتی حتی دقایق پایانی پیش از شروع جلسه، برای نوشتن مطالب علمی استفاده می‌کردند.

محمد مطهری ادامه داد: نکته قابل تأمل این بود که با وجود مسئولیت‌های سنگین انقلابی، شهید مطهری هیچ‌گاه از پژوهش و تألیف غافل نبود. در همان روزهای پرالتهاب نیز به فکر تأمین محتوای فکری برای نظام نوپای اسلامی بود. این درس بزرگی است برای کسانی که امروز تصور می‌کنند فعالیت‌های اجرایی و سیاسی می‌تواند جایگزین کار فکری عمیق شود.

جایگاه شهید مطهری در حفظ اصالت فکری نهضت اسلامی

در ادامه این مراسم، علی مطهری، نماینده سابق مجلس، در سخنانی مبسوط به بررسی نقش شهید مرتضی مطهری در حفظ اصالت فکری نهضت اسلامی پرداخت و تأکید کرد: شهید مطهری همواره بر خلوص نیت و ایدئولوژیک بودن حرکت انقلاب اسلامی اصرار داشت.ایشان از همان ابتدای نهضت، نسبت به نفوذ تفکرات انحرافی در میان گروه‌های مبارز هشدار می‌داد و این هوشیاری تا آخرین لحظات حیات پربرکتش ادامه داشت.

وی با اشاره به فضای فکری دهه‌های 40 و 50 خورشیدی، خاطرنشان کرد: در دهه 50، زمانی که برخی گروه‌ها مانند مجاهدین خلق تلاش می‌کردند با گرایش‌های مارکسیستی بر نهضت اسلامی تأثیر بگذارند، شهید مطهری به‌صورت جدی با این جریان‌ها مقابله کرد.

حتی در جلسات مهمی مانند تشکیل‌دهی شورای انقلاب یا تدوین بیانیه‌های سرنوشت‌ساز، ایشان اصرار داشت که خط فکری نهضت باید از گروه‌های انحرافی کاملاً متمایز باشد.