در حالی برخی خانوادههای ایثارگر برای دریافت تجهیزات پزشکی در منزل ناچار به گرو گذاشتن مدارک هویتی خود هستند که نماینده شرکت متولی میگوید: «جز این راه دیگری نداریم.»
«به من توصیه کردند دستگاههای مورد نیاز پدرم را از بنیاد شهید بگیرم.» این را برادر شهید اردشیر ناظم تعریف کرد: «دکتر تجویز کرده که پدر تا پایان عمرش باید از اکسیژنساز و بایپپ استفاده کند.» بنیاد شهید و امور ایثارگران با همکاری بیمه طرف قرارداد خود، خدمات درمانی مورد نیاز خانوادههای ایثارگر اعم از جانبازان و والدین شهدا را تا جای ممکن در خانه آنها انجام داده و وسایل مورد نیاز را برای استفاده در منزل به آنها امانت میدهد.
خانواده شهید اردشیر ناظم هم میخواستند برای اولین بار از بنیاد وسیله درمانی بگیرند که با جمله «باید شناسنامه پدر شهید را گرو بگذارید.» شوکه شدند. این در حالی است که حامد نقیلو کارشناس پرستاری سالمندی شرکت آسان درمان، که تجهیزات مورد نیاز این خانواده را تحویلشان داده، به خبرنگار فارس میگوید: «تا ۲ سال پیش احتیاجی به گرو گذاشتن شناسنامه یا کارت ملی نبود.»طبق یافتههای خبرنگار فارس، در حال حاضر تجهیزات درمانی یا از طرف بنیاد شهید برای ایثارگران فرستاده میشود یا از طرف بیمه دی. علارغم اینکه شهابالدین فلاح مدیر کل درمان و توانبخشی بنیاد شهید، پاسخگوی خبرنگار فارس در این باره نبود، عبدالرضا عباسپور معاون بهداشت و درمان بنیاد شهید سوال خبرنگار را پاسخ داد و گفت: «اگر قرار باشد برای ۲ ماه وسیله را به صورت امانی به ایثارگر بدهیم، مدرکی از آنها دریافت میکنیم. اما اگر بیشتر از آن که طول بکشد، مدرک شخص به او برگردانده میشود.»
از طرف دیگر بیمه دی سیاست متفاوتی دارد و به دلیل کمبود برخی تجهیزات پزشکی در کشور، ناچار به تنظیم قوانینی است که از بازگشت تجهیزات مطمئن شود؛ چرا که ایثارگران زیادی به این تجهیزات نیاز دارند و این متناسب با شیوع انواع بیماریها متفاوت خواهد بود.
با این حال آقای ناظم که به ناچار شناسنامه را تحویل مأمور شرکت تجهیزات پزشکی داده، نگران است که به هر دلیلی به شناسنامه پدرش نیاز پیدا کنند اما به آن دسترسی نداشته باشند. او گفت: «اگر خدای نکرده پدرم از دنیا برود، باید پیکرش روی زمین بماند تا ما بتوانیم شناسنامهاش را پس بگیریم و سپس کارهای کفن و دفن را انجام دهیم.»این در حالی است که کارشناس شرکت آسان درمان میگوید: «خانواده ایثارگر هر وقت به شناسنامه احتیاج پیدا کردند میتوانند شناسنامه یا کارت ملی همسر یا فرزند فرد بیمار را برای ما بیاورند و با مدرک قبلی عوض کنند. در صورت فوت هم بلافاصله مدارک تحویل خانواده داده میشود.»
مصطفی نظری مدیر درمان بیمه دی، ضمن تأکید بر اینکه مدارک ایثارگران برای آنها سودی ندارد، گفت: «این دستگاهها به صورت امانی در اختیار شخص گذاشته میشود و در صورت عدم نیاز آنها، باید بتوانیم وسیله را در اختیار دیگر ایثارگران قرار دهیم.» او سپس به محدود بودن وسایلی مثل کپسول اکسیژن در کشور تأکید کرده و شرح داد: «ما در دوران شیوع کرونا در تأمین این دستگاهها برای ایثارگران با بحران جدی مواجه شده بودیم.» با همه این اوصاف گرو گرفتن مدرک شناسایی پدر شهید ناظم برای خانواده او سنگین آمده و آنها خودشان دستگاه را خریداری کرده و خواهان برگرداندن کپسول اکسیژن و بایپپ و پس گرفتن شناسنامه پدر خود هستند. برادر شهید ناظم در پایان سخنانش با یادآوری اینکه پدر تا آخر عمر به این دستگاهها احتیاج دارد، گفت: «شناسنامه پدر شهید را به ازای نفس کشیدنش گرفتهاند و زمانی که نفسش بند بیاید، شناسنامهاش را پس میدهند!»
باید تدبیر بهتری برای تضمین بازگشت وسایل اندیشیده شود تا نه تنها شأن خانواده شهدا و جانبازان زیر سوال نرود؛ بلکه با گرو بودن شناسنامه به مشکل نخورند.
ایثارآنلاین جامعه مجازی شهیدان آزادگان جانبازان و ایثارگران کشور
تهران -خیابان پاسداران-خیابان گل نبی-خیابان ناطق نوری - ساختمان قرآن و عترت-پلاک 58- راهرو دوم-طبقه چهارم- واحد 24
کد پستی: 1947755657