پاسخ به شبهاتی درباره حاج قاسم / حسین آبشاهی: میدانند هر کس دیگری مسلح به جهانبینی و روش حاج قاسم باشد، بهاندازه حاج قاسم برایشان مهلک است
از 13 دیماه 98، پنج سال میگذرد و حاج قاسم حالا بیشتر از سالهای پیش در جهان تکثیر شده است. به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی، سردار دلهای کبوترانه جهان، در گفتگویی با دکتر حسین آبشاهی، حقوقدان و رئیس مرکز توانمندسازی نمایندگان و مدیران ایثارگر حوزههای شمال جنوب و مرکزی کشور، با ابعاد جدیدی از حماسه حاج قاسم روبرو میشویم.
ایثارآنلاین: آقای دکتر، از نظر شما مهمترین ویژگی حاج قاسم که او را در این سطح در میان مردم ایران دارای جایگاه کرده، چیست؟
سلام و عرض ادب خدمت مخاطبان فهیم ایثارآنلاین. پاسخی که به این سؤال میدهم، به جایگاه حاج قاسم نهتنها در ایران، بلکه در جهان اشاره دارد. رمز و سرّ حاج قاسم، در یک کلمه خلاصه شده است: «بندگی». حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام میفرمایند: «مَن عَبَدَ اللّه عَبَّدَ اللّه لَهُ کُلَّ شَیءٍ» هر کس خدا را بندگی کند، خداوند همه چیز را بنده او میکند. توجه کنید در حدیث میفرماید بندگی خدا را بکن، خدا نه فقط همهکس را بلکه همه چیز را بنده تو میکند. همه چیز یعنی چه؟ یعنی اول نفس تو را بندهات میکند، بعد دنیا و مظاهر دنیا مثل مال و ثروت و شهرت و... را بنده تو میکند، قدرتها و فرعونها هم بنده تو میشوند. وقتی همه اینها بنده تو شدند و تو گرفتار و وابسته به اینها نباشی، آن اتصال حقیقی و ناب و یگانه همان کمال انقطاع است. اینگونه است که خدا خودش قلوب را پذیرای تو میکند.
ایثار آنلاین: بعد از شهادت حاج قاسم ضربه بزرگی به پیکر دفاعی و استراتژی بینالمللی ما وارد شد. آیا برای جبران این خسارت، بهاندازه کافی موفق بودهایم؟
نمیپذیرم که با شهادت ایشان، به سازوکار دفاعی ما خدشهای وارد شده باشد. دلیل هم دارم. بگذارید مثالی بزنم. وقتی یک معمار چیرهدست، بنای مستحکمی را طراحی میکند و میسازد، آیا با رفتن آن معمار، خدشهای به بنا وارد میشود؟ حاج قاسم معمار کارکشته و دانایی بود که بنای عظیمی از جنس بندگی، شجاعت، هوشمندی، ولایتپذیری و عشق بنا کرد که تا ابد پابرجا خواهد بود. اگر چه میپذیرم که مصیبت فقدان حاج قاسم، سخت و سنگین است. در تاریخ اسلام حمزهها و مالکاشترهای بسیاری جانشان را فداکردند، اما آیا با رفتن آنها اسلام متوقف شد؟ نخیر، بالعکس حرکت اسلامی سرعت بیشتری گرفت. آن رفتنی باعث توقف است که قائم به شخص باشد. رفتنی که برای ماندن امر خدا است، رفتن نیست، جاودانگی است.
ایثار آنلاین: بعضی معتقدند این مراسم و مناسک بزرگداشتها و هزینههایی که برای آن صورت میگیرد، اسراف و بیاثر است. به نظرتان برای ادامهدادن راه حاج قاسم راههای مؤثرتری وجود ندارد؟
به نظرم نباید به این بهانهها بها داد. از همان فردی که چنین ایرادی میگیرد بپرسید برای مناسبتهای زندگیاش مثل تولدها و سالگردها و... چقدر هزینه میکند؟ از چند وجه میتوان به این نمونه گفتگوها پاسخ داد. اول اینکه مراسمی مثل سالگرد حاج قاسم، نه فقط بهخاطر او، بلکه برای زنده نگهداشتن تفکر و مرام و مسلک او هم هست. وقتی ایادی ظلم حاج قاسم را کشتند، هدفشان فقط کشتن یک مقام نظامی نبود. آنها میخواستند و میخواهند اثری از روش و منش حاج قاسم باقی نماند. چون میدانند که اگر هر کس دیگری مسلح به جهانبینی و روش حاج قاسم باشد، بهاندازه حاج قاسم برایشان مهلک است. از سوی دیگر میدانیم که بسیاری از مردم در این مسیر و در برگزاری چنین مراسمی با نذوراتشان سهیم میشوند. مگر شما به کسی که با پول خودش عازم یک سفر تفریحی مثلاً به اروپا میشود، خرده میگیری که چرا اینقدر هزینه میکنی بیا بجای آن در فلان سهام سرمایهگذاری کن؟! اقتصاددانان میگویند که هر فرد بر اساس مطلوبیت حاصل از هر کالا و خدماتی که احساس و دریافت میکند حاضر است هزینه کند و این مطلوبیت برای هر فرد شاخصهای کاملاً شخصی دارد. در آخر باید بگویم که هر چیزی در این جهان بواطن و ظواهری دارد. همیشه پرداختن به هر دو به تناسب و تعادل است که مورد تأیید عقل است. اینکه باطن را بگیری و ظاهر را رها کنی مورد پذیرش هیچ فرد عاقلی نیست؛ و همینطور بالعکسش. مراسمات و گردهماییها هم ظواهری هستند که وابسته با باطن و محتوایند.
ایثارآنلاین: سپاس از فرصتی که برای این گفتگو گذاشتید.
من هم از شما ممنونم و امید دارم که به برکت وجود باارزشی چون حاج قاسم سلیمانی که نورش تا قیامت روشنگر و راهنما است، راه و گاه رسیدن به سرمنزل مقصود که همانا ظهور حضرت حجت ارواحنا له الفدا است، نزدیک است.